logo

کاربرد سولفوریک اسید در رنگ‌های سنتزی، چرم‌سازی، نساجی، ریسندگی و پارچه بافی

logo

سولفوریک اسید در صنعت و زندگی انسان‌ها نقش بسیار مهمی دارد و کاربرد آن در صنعت و کشاورزی موجب شده است تا سالانه 180 میلیون تن سولفوریک اسید در کل جهان تولید و مصرف شود.

کاربرد سولفوریک اسید در رنگ‌های سنتزی، چرم‌سازی، نساجی، ریسندگی و پارچه بافی

سولفوریک اسید در صنعت و زندگی انسان‌ها نقش بسیار مهمی دارد و کاربرد آن در صنعت و کشاورزی موجب شده است تا سالانه 180 میلیون تن سولفوریک اسید در کل جهان تولید و مصرف شود.

سولفوریک اسید چیست؟

سولفوریک اسید در چرم‌سازی برای پاک سازی سطح چرم از آلودگی‌ها و چربی‌ها استفاده می‌شود. در صنعت ریسندگی برای در برای تثبیت رنگ پارچه و نخ و خنثی سازی از اسید سولفوریک استفاده می‌شود.سولفوریک اسید و یا جوهر گوگرد در صنعت و زندگی انسان‌ها نقش بسیار مهمی دارد و کاربرد آن در صنعت و کشاورزی موجب شده است تا سالانه 180 میلیون تن سولفوریک اسید در کل جهان تولید و مصرف شود. این ماده بسیار خطرناک است و قدرت هیدرولیز بالایی برای از هم گسیختن پیوندهای چربی‌ها و لیپیدها دارد. در صورتی که سولفوریک اسید با چشم تماس پیدا کند موجب آسیب‌های جدی و حتی نابینایی خواهد شد. در هنگام کار با این ماده باید تمامی اصول ایمنی را رعایت کرد و از کفش، دستکش، لباس ضد اسید و ماسک تنفسی مناسب استفاده کرد. خوردن این اسید موجب مرگ حتمی خواهد شد زیرا شخص دچار سوختگی‌های شدید در دهان، مری و شکم می‌شود. اسید سولفوریک قابلیت احتراق ندارد ولی در صورتی که در کنار مواد قابل اشتعال قرار بگیرد امکان آتش سوزی وجود دارد. در صورت آتش سوزی با سولفوریک اسید به هیچ وجه نباید برای خاموش کردن آتش از آب استفاده کرد زیرا موجب واکنش بیشتر اسید شده و گرمای بیشتری تولید می‌شود. برای خاموش کردن آتش تولید شده با سولفوریک اسید باید از پودر خشک استفاده کرد.

سولفوریک اسید به صورت کلی با غلظت 98 درصد تولید می‌شود ولی همان‌طور که می‌دانید صنایع مختلف به غلظت‌های مختلفی از این اسید نیاز دارند بنابراین باید آن را رقیق کرد. رقیق کردن سولفوریک اسید توسط آب باید به آرامی صورت بگیرد و آب را کم کم به آن اضافه کرد زیرا در صورت اضافه کردن ناگهانی آب به آن به دلیل واکنش سولفوریک اسید با آب گرمای شدیدی تولید می‌شود و امکان واکنش شدید آن با آب وجود دارد.

برای نگه داری سولفوریک اسید در انبار موارد ایمنی از جمله دور نگه داشتن آن از آب و همچنین فراهم کردن شرایطی که سولفوریک اسید در مواجهه با ضربه قرار نگیرد را باید رعایت کرد. این ماده باید از کاربیت‌ها، کلرات‌ها، فولمینات‌ها، نیترات‌ها، پیکریت‌ها، پودر فلزات و سایر مواد قابل احتراق دور باشد. همچنین باید پودر اطفاء حریق در نزدیکی سولفوریک اسید نگه داری شود تا در صورت آتش سوزی از آن برای خاموش کردن آتش استفاده شود.

کاربرد اسید سولفوریک در چرم سازی

همان‌طور که گفته شد اسید سولفوریک قدرت زیادی در هیدرولیز کردن پیوند بین چربی‌ها و لیپیدها دارد و به همین دلیل در تولید شوینده‌های صنعتی به وسعت استفاده می‌شود. همچنین در کارخانجات سالامبور سازی جهت خیساندن پوست و زدودن چربی صنعت چرم‌سازی در از اسید سولفوریک استفاده می‌شود. در کارخانجات روغن نباتی جهت زدودن چربی از ماشین آلات و مهیا سازی تفاله دانه برای خوراک دام و طیور سولفوریک اسید مصرف می‌شود، اما نباید فراموش کرد که برای سلامت دام و طیور که نقش اساسی در سلامت مواد غذایی مصرفی انسان دارد حتماً قبل باید اسید سولفوریک مصرفی در فرآیند تولید غذای آن‌ها از مواد غذایی مصرفی دام و طیور حذف شود. ما در ایران بسیار مورد توجه است و افراد زیادی از دیرباز به این حرفه مشغول بوده‌اند. سولفوریک اسید در چرم‌سازی برای پاک سازی سطح چرم از آلودگی‌ها و چربی‌ها استفاده می‌شود.


@image


کاربرد اسید سولفوریک در رنگرزی

رنگرزان برای عمل رنگرزی همواره از مواد کمکی ترش مزه و یا همان اسیدی استفاده می‌کردند. موادی نظیر دوغ، آهک، کشک، آب پنیر، لیمو عمانی، نشادور و ادرار شتر یا گاو از جمله موادی هستند که از قدیم در رنگرزی الیاف مورد استفاده داشتند. امروزه اسیدهای آلی جایگزین مواد سنتی اسیدی در صنعت رنگرزی شده است. سولفوریک اسید یکی از دندانه‌های اسیدی است که برای تهیه رنگ گلی استفاده می‌شود اما امروزه به دلایل بسیاری استفاده از آن در صنعت رنگرزی کمتر شده است. از جمله این دلایل می‌توان به خاصیت خوردگی سولفوریک اسید اشاره کرد و هم اینکه رنگ در نهایت کدر می‌شد و به زردی می‌زد.


کاربرد اسید سولفوریک در نساجی، ریسندگی و پارچه بافی

صنعت نساجی از هزاران سال پیش وجود داشته است. ریسندگی، کشش دادن الیاف و تاب و تحت فشار دادن آن‌ها موجب بافت پارچه و یا همان نساجی می‌شود. رشته‌های الیاف نخی در ریسندگی به صورت تار و پود در یکدیگر تنیده می‌شوند و پارچه‌ها با طرح‌ها و نقش‌های متفاوتی را به وجود می‌آورند. در صنعت ریسندگی برای در برای تثبیت رنگ پارچه و نخ و خنثی سازی از اسید سولفوریک استفاده می‌شود و همچنین در واحدهای صنعتی آماده سازی و ریسندگی و رنگ آمیزی پشم از سولفوریک اسید به وفور استفاده می‌شود.

مقالاتی که شاید دوست داشته باشید بخوانید:

اسید سولفوریک چه نوع ماده ای است؟

قیمت اسید سولفوریک را چه عواملی تعیین می کند؟

اسید سولفوریک 98 درصد،پایدار ترین اسید

فروش اسید سولفوریک برای چه صنایعی اهمیت دارد؟

تولید اسید سولفوریک،ماده اولیه صنایع شیمیایی

کاربرد اسید سولفونیک LABS