logo

سولفات روی

logo

فرمول شیمیایی ZnSO4

شکل ظاهری پودر سفید رنگ

دانسیته 3.54 g/cm3

جرم مولکولی 161.47 g/mol

سولفات روی بصورت هیدراته و با فرم های هپتا هیدرات با جرم 287.53 g/mol هگزا هیدرات 269.5343 g/mol و نیز مونو هیدرات با جرم مولکولی 179.47 g/mol هم متداول است.

سولفات روی

فرمول شیمیایی ZnSO4

شکل ظاهری پودر سفید رنگ

دانسیته 3.54 g/cm3

جرم مولکولی 161.47 g/mol

سولفات روی بصورت هیدراته و با فرم های هپتا هیدرات با جرم 287.53 g/mol هگزا هیدرات 269.5343 g/mol و نیز مونو هیدرات با جرم مولکولی 179.47 g/mol هم متداول است.

اثرات جانبی سولفات روی:

اگر با استفاده از سولفات روی هرکدام از این علائم واکنش آلرژیک را داشته باشید، به اورژانس پزشکی مراجعه کنید به طور مثال :به سختی نفس بکشید؛ تورم صورت، لب‌ها، زبان و یا گلو.

عوارض جانبی کم‌تر ممکن است شامل مشکلات معده، تهوع؛ یا … باشد.

این یک لیست کامل از عوارض جانبی سولفات روینیست و ممکن است علائم دیگری رخ دهد. بهتر است با پزشک مربوطه برای توصیه پزشکی در مورد عوارض جانبی مشورت کنید.

@image

تاثیر مواد غذایی بر سولفات روی:

به دلیل اینکه ممکن است جذب سولفات روی برای بدن سخت باشد ، از مصرف آن با غذاهایی که در کلسیم یا فسفر بالا هستند، اجتناب کنید. غذاهایی که در کلسیم یا فسفر بالا هستند شامل شیر، پنیر، ماست، بستنی، لوبیا یا نخود خشک، عدس، آجیل، کره بادام‌زمینی، آبجو، نوشابه و نوشابه گرم هستند. سولفات روی، ممکن است با برخی دارو، ویتامین‌ها، و محصولات گیاهی تداخل دارویی داشته باشند. هر یک از ارائه کنندگان مراقبت‌های بهداشتی خود در مورد تمامی داروهایی مه استفاده میکنید باالخصوص سولفات روی آگاه کنید.

طریقه و دوز استفاده از سولفات روی:

1. دقیقا به همان اندازه که سولفات روی برچسب قرار دارد استفاده کنید و یا به همان شکل که توسط پزشک خود توصیه می‌شود.به هبچ عنوان در مقادیر بزرگ‌تر یا کوچک‌تر یا برای مدت طولانی‌تر از توصیه، استفاده نکنید.

2. سولفات روی را با یک لیوان آب پر کنید.

3. - گر معده شما را ناراحت می‌کند سولفات روی را با مواد غذایی ببرید.

4. ارائه دهندگان خدمات درمانی شما ممکن است گاهی اوقات دز شما را تغییر دهند تا مطمئن شوید بهترین نتیجه را دریافت خواهید کرد. جیره غذایی توصیه‌شده با سن کم تغییر می‌کند. دستورالعمل‌های مراقبت بهداشتی خود را دنبال کنید. شما همچنین ممکن است با دفتر موسسات ملی بهداشت، یا دپارتمان پایگاه‌داده‌های مواد مغذی وزارت کشاورزی آمریکا (USDA)با اطلاعات بیشتر مشورت کنید.

5. رادر دمای اتاق از رطوبت و گرما نگهداری کنید..

6. علائم ممکن است شامل حالت تهوع، استفراغ شدید، کمبود آب بدن و بی‌قراری شوند.

7. در صورتی که برای دوز بعدی خود زمان کافی داشته باشید، از مقدار کم سولفات روی صرف نظر کنید. از داروهای اضافی برای بالا بردن دز مناسب استفاده نکنید.

دوز استفاده برای بزرگسالان:

ذخیره رژیمی پیشنهادی (RDA)- به عنوان سولفات روی اصولی:

19 سال و بزرگ‌تر:

مرد: ۱۱ میلی‌گرم (حد بالایی دریافت: ۳۴ میلی‌گرم) سولفات روی

ماده: ۹ میلی‌گرم (حد پذیرش بالا: ۳۴ میلی‌گرم) سولفات سولفات روی

بارداری: ۱۱ میلی‌گرم (حد پذیرش بالا: ۴۰ میلی‌گرم)

کاربرد سولفات روی برای گیاهان

روی عنصر ضروری مورد نیاز گیاه است که مقدار کمی از آن برای ادامه فعالیت های فیزیولوژیک گیاه لازم است. این فعالیت ها در روند فرآیندهای فتوسنتز ، سنتز پروتئین ، شکل گیری قند و رشد و مقاومت گیاه در برابر بیماری و حاصلخیزی آن نقش مهمی دارند. با فقدان روی، گیاه دچار افت محصول و کاهش کیفیت می شود. از میان ریز مغذی های اصلی مورد نیاز گیاه، سولفات روی فواید زیادی دارد و از طرفی تشخیص اینکه کمبود آن در محصول وجود دارد بسیار آسان است. این ترکیب از عنصر روی به همین اندازه برای انسانها و حیوانات هم ضروری است.

یکی از علائم کمبود روی، ایجاد خطوطی روی برگ های تازه جوانه زده است که دو تا سه هفته بعد از جوانه زنی مشاهده می شود. در مقابل با روش های متعددی این کمبود روی به سرعت و بطور موثر بهبود می یابد. Zn یک جزء اصلی آنزیم ها در فرآیندهای متابولیکی گیاه است. یکی از راه های تشخیص کمبود روی در گیاه تجزیه خاک و برگ است و حتی می تواند نشان دهد که گیاه در معرض کمبود روی قرار دارد.

چگونه کمبود سولفات روی در گیاه را جبران کنیم؟

یکی از راه های جبران این کمبود، افزودن کود سولفات روی به خاک گیاه است. کودها به فرم های مختلفی از ZnSO4.H2O برای گیاهان متفاوتی مانند فلفل، لوبیا، گوجه، خیار و... به میزان 1 تا 5/1 کیلوگرم به شکل خشک یا بصورت محلول به خاک گیاه تزریق می شود.

اما در مورد گیاهانی مانند گندم، پسته، سویا و... میزان بیشتری از کود سولفاته ZnSO4.H2O مورد نیاز است و در حدود 2 تا 5/2 کیلوگرم به همان صورت خشک یا محلول به خاک گیاه افزوده می شود.

محصولی که مشاهده می کنید بدلیل اینکه قابلیت حلالیت بالایی در آب دارد و هزینه تولید آن نسبتا کم است، به عنوان یک منبع غنی روی بصورت کود دانه ای استفاده می شود. فرم های هپتا و مونو هیدرات از این فرآورده بالاترین حلالیت در آب را دارند و برای انواع خاک مناسب هستند.

در فصل رشد کمبود روی را می توان با اسپری کردن همین محصول به میزان 20 تا 30 گالن در هر هکتار ، جبران کرد. میزان حلالیت روی به میزان PH خاک نیز بستگی دارد. سولفات منیزیم می تواند قابلیت دسترسی روی و جذب آن از طریق ریشه را افزایش دهد.

سولفات روی چه نوع ماده ای است؟

بطور کلی سولفات روی یک نوع ماده معدنی است که فرم نمکی آن بعنوان دارو یا مکمل غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. فرمول شیمیایی این ماده ZnSO4 ، چگالی آن 3.8 g/cm³و جرم ملکولی آن 161.436 g/mol است که برای بهبود رشد بدن و سلامت ضروری است.

به این دلیل که انسانها به منابع طبیعی و کافی روی دسترسی ندارند شرکت های داروسازی اقدام به ساخت مکمل ها و داروهای حاوی این ماده حیاتی کرده اند. روی حلالیت خوبی در آب نشان می دهد.

فرمول شیمیایی ZnSO4

شکل ظاهری پودر سفید رنگ

دانسیته 3.54 g/cm3

جرم مولکولی 161.47 g/mol

لازم به ذکر است که بصورت هیدراته و با فرم های هپتا هیدرات با جرم 287.53 g/mol هگزا هیدرات 269.5343 g/mol و نیز مونو هیدرات با جرم مولکولی 179.47 g/mol هم متداول است.

واکنش تولید سولفات روی

سولفات روی از ترکیب کربنات روی با اسید سولفوریک تولید می شود

(ZnCO3 (s) + H2SO4 (aq) → ZnSO4 (aq) + H2O (l) + CO2 (g

برای ساخت انواع داروها و مکمل ها از واکنش بین روی اکسید با اسید سولفوریک برای سنتز Zn با میزان خلوص بالا به کار برده می شود

(ZnO (s) + H2SO4 (aq) → ZnSO4 (aq) + H2O (l

بنابراین عنصر روی علاوه بر حیوانات و گیاهان برای انسانها هم بسیار ضروری است و کمبود آن باعث رخ دادن علائمی می شود که پزشکان برای جبران آن از مکمل های دارویی استفاده می کنند.

مکمل های Zn برای رفع کمبود روی در بدن استفاده می شود، اما برخی مواد غذایی مانند کلسیم و فسفر باعث کاهش جذب آن توسط بدن می شود. از طرفی مصرف همزمان روی با داروهای حاوی ویتامین ها یا داروهای گیاهی، مسمومیت ایجاد می کند.

یک یافته مهم پزشکی نشان داد که درمان با روی (ZINC THERAPY) برای کودکان مبتلا به اسهال حاد و مزمن در بیش از 40 کشور در حال توسعه در دنیا در مدت زمان 3 تا 10 روز در کنار جبران آب از دست رفته بدن، از بروز مجدد این مشکل حداقل تا سه ماه جلوگیری می کند.

@image

در کشورهای آفریقایی که سوء تغذیه یک مشکل جدی است، سازمان بهداشت جهانی WHO)) درمان با روی را افزایش داده است. همچنین از سال 2010 بعنوان درمان جایگزین برای اختلال بیش فعالی (ADHD) از سولفات روی ، ZnSO4 استفاده شده است؛ بخصوص در مورد افرادی که نمی توانند داروهای استاندارد ADHDرا تحمل کنند، مصرف روی مورد پژو هش قرار گرفته است.

کاربردهای صنعتی سولفات روی

استفاده از سولفات روی در توزیع کننده های شیمیایی

به عنوان مهار کننده خوردگی و عامل ضد پوسته پوسته شدن

مصرف به عنوان یک فلوکولنت (flocculant)

تهیه محصولات مراقبتی مو و تمیز کردن آن با سولفات روی

چنانچه به صورت خوراکی مصرف شود موجب کاهش آکنه می شود

مصرف بعنوان عامل ضد چسبندگی